Advent /2023.12./

Advent /2023.12./

Karácsony méltó megünneplésének elengedhetetlen része az ADVENT, az ünnepet megelőző négy hét, mely az  András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e közötti időszakot foglalja magába. Ez a négy hetes „szent idő” Jézus születésére való várakozás, a reménykedés, a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. Az advent varázsos hangulata a régmúltra visszanyúló, gyönyörű, téli hagyomány. Díszbe öltöznek az utcák, fénybe és várakozásba borul a föld. A várakozás időszakában az iskolai adventi koszorúnkon is hétről hétre eggyel több gyertya lángja lobban fel, meghitt hangulatban. Mi is készülünk a szívünkben a kis Jézus megszületésének bensőséges örömére. A gyertyák egy-egy fogalmat szimbolizálnak:

ELSŐ ADVENTI GYERTYA – A HIT

A hozzá kapcsolódó személyek Ádám és Éva. Az első emberek a Földön, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást és az ebben való hit fontosságát. Így lett az első gyertya a hit szimbóluma.

Fotók: https://www.szentpalkarcag.hu/gallery-album/238

MÁSODIK ADVENTI GYERTYA – A REMÉNY

A zsidó nép szimbóluma, akiknek Isten megígérte, hogy tőlük származik majd a Messiás, az emberiség reménye. Ezáltal lett a remény szimbóluma a második gyertya.

Fotók: https://www.szentpalkarcag.hu/gallery-album/243

HARMADIK ADVENTI GYERTYA – AZ ÖRÖM

Szűz Máriát jelképezi, aki Fiút szült az emberiség örömére. A harmadik gyertya lett az öröm jelképe, különlegességét mutatja a rózsaszín színe is.

Fotók: https://www.szentpalkarcag.hu/gallery-album/245

NEGYEDIK ADVENTI GYERTYA – A SZERETET

Keresztelő Szent Jánosra utal, aki szeretettel hirdette Jézus eljövetelét és a szeretet segítségével építette az utat az emberek szívéhez. A negyedik gyertya így a szeretet szimbóluma lett.