"Cigány témanapok" /2023.03.31.-2023.04.04./

"Cigány témanapok" /2023.03.31.-2023.04.04./

Idei Cigány témanapjaink megnyitóját 03.31-én tartottuk, melyen megemlékeztünk Ceferinoról, a cigányok védőszentjéről, majd koszorút helyeztünk el a képe előtt. Az alsós tanulók elmondták Bari Károly Szívpiros versét, végül elénekeltük Misi testvér gitár kíséretével a cigány himnuszt.

A megnyitó után vendégeink és tanulóink megtekinthették a „Cigánykerék” című kiállításunkat, melyen régi cigány mesterségek tárgyi emlékeivel ismerkedhettek meg. Köszönjük Nagy Emesének, Varga Mici Istvánnak, Bene Sándornak és Bakó György szülőnek, hogy értékes gyűjteményük felajánlásával hozzájárultak kiállításunk színesítéséhez.

 

Április 3-án hétfőn, a délelőtti szünetekben kortárs és autentikus cigány zenét hallgattunk az udvaron. Az alsó tagozatos tanulók cigány meséket tekintettek meg és illusztrációkat készítettek hozzá. Minden osztály kifestette a cigány zászló egy részletét, melyet a program zárásakor összeillesztettünk.

15 órától Nagy Emese Táncházat tartott az alsó tagozatos tanulóknak. Gyógyteát is kóstolhattak a gyerekek.

A felső tagozaton megismerkedtek a tanulók a cigányok eredetével, illusztrációt  készítettek, majd az udvaron kenyérlángos sütés volt osztályonként.

 

Április 4-én kedden folytatódott szünetekben a cigány zenék hallgatása.

Ezen a napon híres roma emberekről néztek meg videót a tanulók, összegyűjtötték az eddig megismert mesterségeket.

Az alsó tagozatos tanulók kézműves foglalkozásokat tartottak, majd 15 órától Ráczné Ari Erika kosárfonó előadását tekintették meg az ebédlőben.

A 6-8 évfolyamos tanulóknak 14 órától K Nagyné Horváth Melinda és Bakó György mutatta be foglalkozását. 15 órától cigány verseket olvastak fel az osztályokban.

Ebben a tanévben is sok érdekes programon vehettek részt a gyerekek és az érdeklődő szülők. Köszönjük a szervezők, Madarné Patak Szilvia, Csanádi Irén Virág, Kállai Erika és Balogné Vatai Judit munkáját!

További fotók: